Mouburg (2004)

Jan van Mourik

De 'Regionale Tram Mouburg' was in 2004 een bekend begrip geworden: een tramstation op de Zuid-Hollandse eilanden in de jaren '50 en '60 met een zijlijn naar een haven achter de dijk, waar de veerboot naar het vasteland aansluit op de tram.

De gebouwen van Mouburg zijn alle zelf gebouwd op basis van vaak ingrijpend veranderde plastic bouwpakketjes of ruwe onderdelen zoals baksteenplaat. Door de jaren heen is zo een typisch beeld ontstaan van een dorp of een klein stadje van omstreeks een halve eeuw geleden. Mouburg is op een tentoonstelling het middelpunt van veel belangstelling omdat er altijd een trein (tram) rondrijdt terwijl Jan het publiek te woord staat.

Het materieel van de Regionale Tram Mouburg is geheel zelf gebouwd met schaal N onderstellen. Soms is een plastic model door Jan geheel verzaagd tot een aannemelijk trammodel. Waar de inspiratie vandaan is gekomen is wel duidelijk als we naar sommige modellen kijken: de Rotterdamse Tramweg Maatschappij lijkt overal aanwezig.

Het stationstafereel van Mouburg was in 2004 vrijwel afgebouwd door het tafereel aan de voorzijde te completeren met een dijk, een sloot en landerijen waaronder een volkstuincomplex. Het haventafereel rechts daarvan was nog in aanbouw, maar een vergelijking tussen de foto's van 2003 en 2004 laat zien dat ook hier flink vordering was gemaakt:

Meer foto's (2004)