Mariahöhe (2007)

Henk Wust & Derk Huisman

Mariahöhe is een gezamenlijk project van Henk Wust en Derk Huisman, bestaand uit een smalspoordeel (van Henk) en een normaalspoordeel (van Derk). Derk heeft vooral de techniek gedaan; Henk is zoals bekend de sceneryspecialist. Het tafereel is een Duits landschap gedurende de jaren '60, met een steengroeve en een cementfabriek aan de linkerzijde, en een klassiek Duits stadsgezicht met stadspoort aan de rechterzijde. Het vervoersthema is de steengroeve met smalspoor naar de steenbreker en de cementfabriek; de cement wordt vervolgens met normaalspoor afgevoerd. Bij de cementfabriek ligt gemengd smal- en normaalspoor.

Bijzonder aan deze baan is het werken in niveaus in het landschap en de van Henk bekende verdwijntrucs van wegen en spoorwegen. De cementfabriek heeft een aantal bewegende onderdelen: de transportband en de steenbreker. Alle gebouwen zijn zelfgemaakt: geen plastic fabriekshuisjes hier.

Aan de rechterzijde sluit een fiddle yard aan voor het normaalspoor. Henk kan desgewenst aan de linkerzijde zijn bosbaan aansluiten, of, wanneer hij alleen met de steengroeve op stap gaat, aan de rechterzijde een korte afsluitmodule koppelen met een overslag naar wegtransport.

Meer foto's