Mae'n ddrwg gen i (2013)

Jaap Stuurman

Deze baan geeft een havenplaatsje met een smalspoorlijn in Wales in de jaren 50 weer. De naam lijkt onuitspreekbaar, maar is het echt niet. Het is Welsh voor 'neem mij niet kwalijk'...

De baan bestaat uit 3 delen. Het middelste deel is het station waar alle treinen binnen komen. Hier komen ook de personentreinen uit het binnenland aan, de locomotieven lopen dan om en zijn dan gereed voor de terugreis. Op de voorgrond is een kleine goederenoverslag en op de achtergrond is de bebouwing van het dorp met natuurlijk een pub, wat winkels, een brandweergarage en een busdepot van Crosville. Dit laatste met de nodige bussen van dit bedrijf dat ooit een groot deel van Wales en Merseyside bediende en een begrip was in de regio.

Het linker deel is een haventafereel met een steiger waar een kustvaarder ligt te laden. Dit is meestal leisteen die uit het binnenland komt, maar dit kan ook iets anders zijn. Aan de voorkant van de steiger ligt een sleepboot gereed voor vertrek, de ketel staat onder stoom gezien de rook die uit de schoorsteen komt. Op de achtergrond staan er wat huizen aan de 'boulevard' en staan er nog wat loodsen aan de haven. Een deel van het spoor is opgebroken en de weg-en-werken ploeg is bezig met onderhoud aan de baan.

De rechter module geeft een brouwerij (Dragon Brewery) weer. Voor dit plaatsje is het een forse brouwerij met een spooraansluiting om het bier naar het achterland en de haven te brengen. Ook wordt het bier per vrachtwagen naar de regio gebracht. Achter de brouwerij komt een normaalspoorlijn tevoorschijn welke een stuk door het land rijdt en dan de fiddle yard oprijdt. Groot is dit traject niet maar het is alleen om het contrast tussen smalspoor en normaalspoor weer te geven. Verder lopen er wat schapen in de wei en is er wat meer landschap weergegeven dan op de andere modules.

De fiddle yard is een opslag voor de treinen. Hier kunnen de locomotieven weer omlopen om de retourreis aan te vangen. Het treinstel van het normaalspoor pendelt heen en weer, dit gewoon omdat er geen plaats is om een groter traject te bouwen. Je moet op een modelbaan keuzes maken en mijn voorkeur gaat uit naar smalspoor.

Het plan en de foto's zijn van Jaap Stuurman.

'Afon Dywi' ligt klaar om uit te varen:

Stationstafereel:

Een wagenlading steenkool arriveert bij de brouwerij:

Close-up van de plaatselijke busgarage van Crossville:

Ondanks het ontbreken van de coaster ziet de haven er indrukwekkend uit:

Het goederenloodsje op het haventerrein:

Meer foto's