Mouburg anno 2013

Jan van Mourik

De 'Regionale Tram Mouburg' is een bekend begrip geworden. Het project is meer dan 10 jaar oud en langzamerhand afgerond. Deze modelbaan is recent nog te zien geweest in Rijswijk (januari 2013) en in Chatham in Engeland (juni 2013). Mouburg had onlangs de primeur om te verschijnen in het Britse blad Continental Modeller.

Het thema is gebaseerd op een tramstation op de Zuid-Hollandse eilanden in de jaren '50 en '60 met een zijlijn naar een haven achter de dijk, waar de veerboot naar het vasteland aansluit op de tram. Hier is ook een steiger met rails waar naar RTM-gebruik een sleepschip goederenwagens kan overnemen naar de rest van het stoomtramnet.

De gebouwen van Mouburg zijn alle zelf gebouwd op basis van vaak ingrijpend veranderde plastic bouwpakketjes of ruwe onderdelen zoals baksteenplaat. Door de jaren heen is zo een typisch beeld ontstaan van een dorp of een klein stadje van omstreeks een halve eeuw geleden. Mouburg is op een tentoonstelling het middelpunt van veel belangstelling omdat er altijd een trein (tram) rondrijdt terwijl Jan het publiek te woord staat.

Het materieel van de Regionale Tram Mouburg is geheel zelf gebouwd met schaal N onderstellen. Soms is een plastic model door Jan geheel verzaagd tot een aannemelijk trammodel. Waar de inspiratie vandaan is gekomen is wel duidelijk als we naar sommige modellen kijken: de Rotterdamse Tramweg Maatschappij lijkt overal aanwezig.

Herinneringen aan de dagen van de eilandstoomtram:

De veerhaven met een sleepboot langszij het sleepschip met goederenwagens:

Details van de camping, die nog duidelijk in de jaren '50 verkeert. Kleine tentjes en geen bikini in zicht:

Station Mouburg, met een Mercedes bus en een stoomtram en de Billard railbus langs het perron:

Een kijkje in de stationsstraat, waar de tram zomaar vanuit het station de straat in rijdt:

Meer foto's