The Corn Mill (2016)

Henk Wust, John & Jane Jacobs & Derk Huisman

(tekst: Jan van Mourik)

Dit is een gezamenlijk project van John & Jane Jacobs, Derk Huisman en Henk Wust, die een aantal jaren geleden de koppen bij elkaar hebben gestoken om een modelbaan te maken, waarin de expertise van iedere persoon afzonderlijk goed tot zijn recht komt. Jane is erg precies in het nabouwen van bestaande gebouwen, John bouwt het rollend materieel en de ragfijne lantaarns en zorgt voor de fijne detaillering van hekken, verkeersborden etc., Derk verzorgt het leggen van de rails en hij is tevens belast met het aansluiten van de elektrische bedrading, en Henk kan zich uitleven in de aankleding van het landschap. Deze smalspoorbaan is in schaal 1:76, 009 zoals de Engelsen zeggen.

Zoals de naam al aangeeft, gaat het hier om een korenmolen (ergens in East Anglia); of eigenlijk stelt het thema twee korenmolens voor:

De oude watermolen is een vrije creatie van Henk, terwijl de nieuwere molen door Jane is gebouwd; zij heeft zich voor het model laten inspireren door een korenmolen bij Market Rasen zoals die er omstreeks 1955 stond. In tegenstelling tot de “echte” molen heeft de modelmolen een spooraansluiting door middel van een lokaal smalspoorlijntje. Ook een haventje met laad- en loskade is hier aanwezig om de gefabriceerde producten via kleine schepen over het water af te voeren.

Verderop bij een viaduct vinden we de onvermijdelijke Engelse pub, waar de noeste arbeiders hun dagelijkse portie meel kunnen wegspoelen. Deze pub is eveneens door Jane gemaakt, evenals de geschilderde achtergrond.

Als XL-uitvoering bevat deze baan een 3e module, die een kleine baai laat zien met een aangespoeld wrak, een helling met een oud, verwaarloosd en half opgebroken smalspoortje en een steenbrekerij, waar zand en gravel wordt verwerkt en afgevoerd. In feite zien we hier 3 generaties voor het winnen van zand en gravel: de oude “incline” met het opgebroken spoortje, de gegraven tunnelbuizen met transportband, waarmee de steenslag naar buiten wordt gebracht en de “moderne” steenbrekerij.

De baan bestaat uit 3 modules van 80 * 40 cm, dus een totale lengte van 2.40 m en een diepte van 40 cm. Rechts aan de baan is een kleine fiddle yard gemonteerd, die ervoor zorgt dat er kan worden gerangeerd. Voorts dient deze enkelsporige fiddle yard voor het vervangen van een complete smalspoortrein.

Het sporenplan hieronder laat zien dat de baan van 3 zijden bekeken kan worden: van links, van voren en van rechts.

Meer foto's  

Een volgende ontwikkeling is een vierde module, die het tafereel aan de rechterzijde afsluit.

Meer foto's     (inclusief vierde module)