Afwezige vrienden

(door Ted Polet)

.

Michael Staats

Kort nadat hij nog aanwezig was bij onze bijeenkomst in Haarlem van juni 2017 is plotseling Michael Staats overleden, op veel te jonge leeftijd. Michael was niet alleen modelbouwer, maar verscheen ook soms met zijn zelfgemaakte draisine bij smalspoormanifestaties. Zijn modelbaan naar Saksisch voorbeeld Daheeme verscheen op tentoonstellingen in binnen- en buitenland:

Jos Bakkers

Mijn collega en goede vriend Jos Bakkers is in mei 2017 overleden. Hij was geen lid van onze vereniging, maar een naaste collega bij de stoomtrein Katwijk-Leiden, waar wij samen het onderhoud van de diorama's in het museum deden. Zijn humor en vakmanschap worden nog steeds gemist. Jos exposeerde regelmatig tijdens evenementen in het museum: stoommachines en kartonnen modellen. In het museum is nog her en der werk van hem te zien van verbazingwekkende kwaliteit, zoals deze geheel van karton gebouwde 'Brigadelok':

Dave Grassing

Eind januari 2016 hoorden wij dat onze goede vriend Dave Grassing was overleden. Dave en Midge Grassing waren tot enkele jaren geleden regelmatig aanwezig op de Smalspoormodeldagen in Valkenburg met hun gedetailleerde modelbanen naar Amerikaans voorbeeld, zoals Stump City:

De volgende foto is van een van Dave's tramrijtuigen van zijn modelbaan 'Foss Landing', die is gered en opgeknapt voor mijn eigen bergtram:

R.G.Kittle

Op 7 april 2014 is 'Kit' Kittle overleden, een van origine Engelse modelbouwer die al jaren in Nederland woonde en lid was van de Dutch Group. Kit had een enorm gevoel voor humor en om iets serieus te schrijven op zijn overlijdenskaart was niets voor hem. Er stond een tekst op van Monty Python - typisch voor hem.

Kit en ik hadden altijd lange gesprekken over treinen, Engeland en vooral oude Engelse TV-series. Hij was een groot liefhebber van Monty Python, maar ook van Dadís Army (daar komen de schutters), It Ainít Half Hot Mum (o moeder wat is het heet), On the buses en Oh Dr Beeching. Behalve zijn liefde voor smalspoor was er ook de Southern Railway, 3rd rail electrics, Bulleid Pacifics (Spam Cans) enzovoort, voor wie dat herkent. Enkele foto's van het werk van Kit:

Eddy Bolderdijk

In augustus 2011 verloren we na een langdurige ziekte Eddy Bolderdijk, onze gewaardeerde collega-modelbouwer en goede vriend, die we in de afgelopen jaren regelmatig op bijeenkomsten en tentoonstellingen zagen, ondanks de grote afstand vanuit zijn woonplaats Assen. Ik heb zelf met Eddy nog enkele malen aan de telefoon mogen zitten en het was opvallend hoeveel optimisme en onverstoorbaarheid hij toonde. Hij had ondanks zijn ziekte nog plannen voor een nieuwe modelbaan, waar hij nog aan heeft gewerkt met zijn zoon Martijn (ook een van onze leden), maar het kwam er helaas niet meer van. Zijn sympathieke en opgewekte gezelschap wordt door ons zeer gemist. In de foto hieronder bespreekt Eddy (links) iets met Jan van Mourik.

Reinier Hendriksen

In april 2000 is Reinier Hendriksen overleden, de initiatiefnemer van de Dutch 009 Group. Hij was de man die mij bij de 009 Society introduceerde en mij in de jaren '90 voor het eerst mee nam naar Expong in Greenwich, later in Swanley. Jaren later wordt hij zowel in de Dutch Group als in brede kring binnen de 009 Society nog steeds gemist als een goede vriend en mede-hobbyist. De herinnering aan Rein wordt levend gehouden door de herinneringstrofee die nog elk jaar bij Expong wordt uitgereikt.

Zijn modelbaan Moors End is nog steeds te bewonderen in het museum in Valkenburg bij Leiden. Zie tevens de projectpagina's voor een beschrijving van zijn werk.