Atlantic

Ted Polet

Bouw van een messing locomotief

Bij de sluiting van de Campbeltown & Machrihanish Railway in het zuidwesten van Schotland, in 1934, werd één lokomotief in dienst gehouden voor het afbraakwerk. Dit was de C1't loc 'Atlantic', een grote machine gebouwd in 1906 door Andrew Barclay. Later in dat jaar zou de machine verkocht worden aan een schroothandelaar, maar de directie van de Craigcorrie & Dunalistair Railway, die altijd op een koopje uit is, wist er de hand op te leggen. De machine werd opgeknapt en in dienst gesteld op de CDR. Dat is de verklaring van het feit dat de grote Barclay, in tegenstelling tot wat de meeste boeken beweren, nog steeds aan het werk is in een afgelegen deel van Schotland, zijn felle uitlaatslagen weergalmend tussen de rotswanden in Glenclachan terwijl hij een rij lege kolenbakken omhoog zeult naar de mijn van Inverlochan.

Dit is natuurlijk een verzinsel. Wat werkelijk gebeurde was een discussie, midden jaren '90, over de voor- en nadelen van fantasiemodellen of schaalmodellen in de 009 News. De aanstichter was Pete McParlin van Backwoods Miniatures, die messingmodellen produceert en iets te zeggen had over het gebruik van schaal N onderstellen bij smalspoorlokomotieven op 9 mm. Als echte fantasiemodelbouwer besloot ik daar iets op terug te zeggen, en na een antwoord van Pete besloot ik zijn uitdaging op te pakken en één van zijn bouwpakketten te bouwen. Ik bestelde zijn model van een loc van de Campbeltown & Machrihanish Railway, waar hij toen juist mee adverteerde.

Tot op dat moment had ik voornamelijk gewerkt in plastic, of met witmetalen bouwpakketten die in elkaar te lijmen zijn. Het was wel een flinke uitdaging en het pakketje lag een jaar lang op de plank terwijl ik bezig was om Dunalistair af te bouwen voor een reis naar een tenstoonstelling in Engeland in 1997. Gedurende de daaropvolgende winter lag het doosje mij aan te staren totdat ik besloot om er iets aan te doen.

Het fotoalbum laat stap voor stap zien hoe ik de bouw heb aangepakt. Hieronder een paar foto's uit het album. Eerst het bouwpakket zoals het uit de doos komt:

Het onderstel en drijfwerk:

De loc is hier bijna klaar:

Proefrijden met de kolentrein:

Atlantic in dienst gesteld na het schilderen en afwerken.

Meer foto's