Winter in Valkenburg

Ted Polet

Op zondag 21 januari 2001 bedekte een dunne korst bevroren sneeuw het landschap rond Leiden. Tijdens een fietstochtje met mijn zoon kwamen we langs het smalspoormuseum in Valkenburg, waar tot mijn verbazing buiten een locomotief onder stoom stond. Later die middag kwam ik terug met een camera, en ondanks het slechte licht maakte ik de foto's hieronder, geholpen door een extra film die ik kreeg van de machinist. Het was bitter koud, en voor de avond was meer sneeuw voorspeld.

De locomotief was bestemd voor een speciale trein voor een feestje. Sinds de werkplaats verwarmd wordt door een gift van een donateur hoeven de locomotieven in de winter niet meer te worden afgetapt en kan er ook met stoom worden gereden. Voor het locpersoneel was het een nieuwe ervaring om van voren te bakken en van achteren te bevriezen. De loc gebruikte tijdens de kou ook veel meer kolen dan normaal.

Ondanks het afnemende licht kon ik een paar redelijke foto's maken, zij het met lange belichtingstijden en een grote lensopening. Ze werden niet erg scherp, maar konden voldoende worden opgeknapt voor de website. Het was een bijzondere gewaarwording om het kleine treintje, gehuld in dikke witte wolken, zijn weg te zien vinden door het winterse landschap rond het meer en door de bevroren weilanden.

Meer foto's