Activiteiten in 2013

Ted Polet

009 Society Convention, Kegworth, 27/28/29 september 2013

(tekst door Mick Thornton, bewerkt)

In september hadden Brian Guilmant en een groot team van vrijwilligers een weekend 'conventie' georganiseerd om het 40-jarig bestaan van de 009 Society in 2013 te vieren. Een geschikte centraal gelegen locatie (voor het Verenigd Koninkrijk) was gevonden in een hotel in Kegworth, bij Loughborough. 200 deelnemers logeerden gedurende het weekend in het hotel en er kwamen nog eens 300 bezoekers tussen vrijdagmiddag en zondagmorgen. Hoewel conventies niet uniek zijn is er nooit eerder zo'n evenement geweest in de 40-jarige geschiedenis van de vereniging, en wat een succes is het geweest!

Een delegatie van de Dutch Group was uitgenodigd voor de conventie, maar anderen waren van veel verder gekomen: John Watts en John White uit Australië, en Jeff Bissonnette uit de VS.

Al met al waren er zo'n 40 modelbanen in 009 of H0e gedurende het gehele weekend of een deel daarvan. Daarbij werden ook nog voordrachten gehouden over allerlei aspecten van modelbouw, van vrijdagavond tot zondag rond de lunch, met alleen onderbrekingen voor eten, slapen, en niet te vergeten het diner van zaterdagavond. Verschillende verkoopstands waren open gedurende een groot deel van het weekend, waaronder de tweedehands stand van de vereniging. Sommige gingen dicht om 11 uur 's avonds, en ze waren al weer open de volgende dag om 8 uur.

Een bijzondere bezoeker was een deel van de Craig & Mertonford Railway (CMR), het meesterstuk van Philip (P.D.) Hancock, die in 2012 is overleden. Hij heeft vanaf 1950 met tussenpozen tot 1993 over zijn modelbaan geschreven. Hij was velen tot voorbeeld. Het grootste deel van de CMR is afgebroken, maar één station (Dundreich) is bewaard gebleven en door Malcolm MacLeod, met steun van de modelspoorclub van Edinburgh & Lothians (de huidige eigenaar van Dundreich) met veel inzet gerestaureerd. Malcolm wist een groot deel van de resterende modellen van de CMR te lenen van hun huidige eigenaar, Lee Marsh.

Foto's    

Video    

Smalspoormodeldagen, Valkenburg, Nationaal Smalspoormuseum 28/29 September 2013

Als gevolg van de ongelukkige dubbele boeking van de show in Valkenburg in hetzelfde weekend als de conventie van Kegworth waren er weinig deelnemers van de Dutch Group. Gelukkig wist Lucien Eijdems een paar foto's te maken. Hij had zijn modelbaan meegenomen, de Yurze Ore Mine, een eerbetoon aan Carl Arendt, die tijdens zijn leven een grote website heeft gemaakt voor kleine modelbanen.

Foto's    

Bijeenkomst Dutch Group, Nationaal Smalspoormuseum 6 juli 2013

Op 6 juli hebben wij een lang uitgestelde bijeenkomst gehouden in het Nationaal Smalspoormuseum in Valkenburg. De opkomst was groot, hoewel we helaas een paar mensen moesten missen die door ziekte of andere onvoorziene omstandigheden moesten afvallen. Enkelen waren ook met vakantie. Jan van Mourik en Dick van Beek brachten een verzameling modellen mee en ik zelf had Nixnie op tafel gezet als demonstratiebaantje voor de modellen van de anderen. Ook zagen we na lange tijd Otto Schouwstra weer, die zijn nieuwste geluidssysteem had meegenomen (zie de video). Jaap Stuurman had een introducé meegenomen, Hans Kamps, die misschien nog wel lid zal worden. Hans heeft plannen voor een smalspoorbaan gebaseerd op het voormalige terrein van Radio Kootwijk.

's Middags maakten we een rondgang door de werkplaats, door het museum en over het museumterrein, en maakten we een ritje met de trein rond het meer. 's Avonds sloten Hans, Jan, Dick en ikzelf de bijeenkomst af met een bezoek aan een Chinees restaurant.

Foto's    

Video    

Chatham show, Chatham & District Model Railway Club, 15-16 juni 2013

Jaap Stuurman en Jan van Mourik hebben deel genomen aan de modelspoorshow in Chatham in Engeland van 15 en 16 juni 2013. Zij hadden met Mae'n ddrwg gen i en Mouburg veel succes.

Ontraxs Utrecht, 8/9/10 maart 2013

Leden van de Dutch Group hebben tijdens de Ontraxs show in het Spoorwegmuseum in Utrecht (8/9/10 maart 2013) Henk Wust en Kees Post geassisteerd met 'The Corn Mill', gebouwd door John & Jane Jacobs, Henk Wust en Derk Huisman. Er was nog veel meer smalspoor te zien, zoals blijkt uit de fotoreportage.

Foto's    

Video    

Rijswijk 19 en 20 januari 2013

Bij de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk van 19 en 20 januari 2013 was de Dutch Group aanwezig met Mouburg (Jan van Mourik) en Nixnie (van mijzelf). Ook hadden John Thorne en Richard Bullock de sneeuw getrotseerd om Purbeck te komen showen. Helaas kon Julian Evison niet komen: het vliegverkeer was danig ontwricht door de zware sneeuwval in Engeland. Er waren diverse andere smalspoorbanen en prima normaalsporig werk te bewonderen. Een selectie is opgenomen in het fotoalbum. Mouburg en Nixnie werden druk bezocht. De foto's van Mouburg met drie rijen toeschouwers er voor spreken boekdelen. Nixnie was vooral populair bij gezinnen met kinderen, omdat het baantje op tafelhoogte was opgesteld. Al met al een geslaagde tentoonstelling, met dank aan de organisatie!

Foto's