Activiteiten in 2015

Ted Polet

't Bergs Lijntje, Bergen op Zoom, 28-11-2015

Op 28 november stonden Jan van Mourik en ik bij de tweedehands beurs van modelspoorclub 't Bergs Lijntje in bergen op Zoom, met Uivernest en Nixnie. Een kleine tentoonstelling in bejaardencentrum Stuyvenburgh met slechts een paar modelbanen, maar een hoop interessante koopwaar, ook in schaal N. Het was een gezellige dag, besloten met een gezamenlijke maaltijd. Voor herhaling vatbaar!

Aankomst van een trein uit Lynton (!) in Uivernest. Hij kon net door de bocht:

De Moës diesel van Jan op Uivernest.

Drukte bij de steenfabriek op Nixnie:

Video:    

Expo-NG, Swanley 31-10-2015

Op 31 oktober 2015 brachten Jan van Mourik, Lucien Eijdems (vergezeld van vriendin Esther) en ik een bezoek aan ExpoNG. Ditmaal waren er extra veel modelbanen, de organisatie sprak van een prima show wat ik alleen maar kan onderschrijven. Jan en ik kwamen wat laat op de boot in Duinkerken, het havenpersoneel had ons vergeten nadat we bij het inchecken tweemaal vertraging opliepen. Op het laatst vonden ze ons en ging ik volgas de oprit op.

De Reinier Hendriksen Trofee werd gewonnen door John Bruce, met zijn diorama Wherewithial Quay.

Wherewithial Quay (John Bruce):

Isle Ornsay (Tom Dauben):

Evaleight Railway (Sussex Downs Group):

Foto's Jan    

Foto's Ted    

Video:    

Daags na ExpoNG zijn Jan en ik nog naar de open dag van de Bredgar & Wormshill Light Railway (BWLR) geweest, waar het na de middag extreem mistig werd. De treinen waren op 100 meter afstand alleen te horen en kwamen met grote dampwolken uit de mist, een prachtig gezicht. Na invallen van de duisternis werd het materieel weggerangeerd, en de locomotieven één voor één opgeborgen.

Foto's Jan    

Foto's Ted    

Video BWLR deel 1:    

Video BWLR deel 2:    

Op maandag zijn Jan en ik, wederom in de mist, maar het haven- en marinemuseum in Chatham geweest, waar ook veel spoorwegmaterieel te bewonderen is. Daarna reden we terug naar Dover, aten een hapje op de boot en vervolgden de reis naar Bergen op Zoom en Leiden. Tussen Antwerpen en Rotterdam zag ik weer geen hand voor ogen van de mist, maar daarna klaarde het op...

Deze stoomkraan kon worden gefotografeerd nadat Jan de geparkeerde auto's had weggeduwd...

Foto's Ted   

Foto's Jan   

Smalspoormodeldagen Valkenburg, Stoomtrein Katwijk-Leiden september 2015

De vertegenwoordiging van de Dutch Group in Valkenburg was dit jaar beperkt tot mijn eigen Dunalistair, hoewel ik assistentie kreeg van Bert van Rhijn en Dick van Beek. Verder een uitstekende selectie van smalspoorbanen: Im Westen nichts neues….. Oder? (Roel Oosterop), Rotbacherwaldbahn (Don & Val Sibley), DDR (Huub Cörvers & Johan Langhorst), Zwaaghoek (Ton Janssen), Mara Harbor (Martin Welberg), Doarginder (Gerbrand Haans), Kennesaw GA 1863 (Ronald Halma), S.P. Oorgidee (Erik Mosterd), Sigman Yard (Johan & Coen van Hasselt - ) en RhB in H0m (Modelgroep Swiss Trak). Natuurlijk was er het diner in de werkplaats op zaterdagavond, gevolgd door de stoomrit rond het meer in de ondergaande zon.

Ook weer van de partij in Valkenburg: SP Orgidee van Erik Mosterd.

 

Excursie van de Dutch Group naar de RTM, 12-9-2015

Op 12 september 2015 brachten wij een bezoek aan de RTM in Ouddorp, waar op die zaterdag in het kader van het open museumweekend stoom- en dieseltrams reden. We hadden prima weer en hebben onze ogen uitgekeken. We reden achter stoomloc 50, en met de dieselmotorwagens M1804 en M67, inclusief meerijden op de stuurstand van de twee diesels. De M1804 heeft een vierversnellingsbak en de M67 heeft een dieselelektrische aandrijving. De RTM-lijn is lang en er wordt met flinke snelheden op gereden. De collectie origineel rollend materieel is bijzonder de moeite waard. We gaan zeker nog een keer terug!

Onderonsje met de medewerkers van het RTM-museum, voorafgaand aan de rit met de dieseltram:

Foto's    

Video:    

Günther Poppe's Spiekeroog in H0m, juli 2015

Gedurende onze vakantie op de Duitse waddeneilanden in juli kwamen we op Spiekeroog, waar ooit een meterspoortje heeft gereden dat de veerbootpassagiers van een aanlegplaats midden in het Wad ophaalde en naar het dorp bracht. De Inselbahn Spiekeroog is al in 1980 gesloten, maar Hans-Günther Poppe heeft er een mooie modelbaan in H0m van gemaakt. Tot mijn verbazing vond ik deze in de 'Kogge', het dorpshuis van Spiekeroog, juist toen wij daar met onze zeilboot binnen lagen. Ik heb er een fotoreportage en een video van gemaakt.

Het dorpsstation van Spiekeroog in H0m:

Foto's    

Foto's      Spiekeroog in werkelijkheid

Video:    

Sussex Downs Group Open Day, Lancing, 30-3-2015

Op 30 maart 2015 was ik uitgenodigd door Martin Collins, de organisator van de open dag van de Sussex Downs 009 Group, om met Nixnie te verschijnen. Ik werd hartelijk ontvangen door Simon en Heather Wilson, bij wie ik kon overnachten. Het weer was afschuwelijk, maar het was een prima tentoonstelling. Ik werd zelfs uitgenodigd bij de groepsbijeenkomst van de Sussex Downs Group, op een omgebouwde hooizolder ergens in de Sussex Downs!

Mijn Darjeeling 'B' class loc op de enorme modelbaan 'Ghum' van Phil Savage, naar het voorbeeld van de Darjeeling Railway:

Mijn foto's  

Michael Campbell's foto's  

Video:    

Ontraxs, Spoorwegmuseum, Utrecht, 6-8 maart 2015

Verschillende leden van de Dutch Group namen deel aan Ontraxs in het Spoorwegmuseum in Utrecht, 6-8 maart 2015. Vertoond werden Daheeme (Michael Staats), Doarginder (by Gerbrand Haans) en Yurze Ore Mine (Lucien Eijdems).

Uit het Verenigd Koninkrijk waren drie smalspoorbanen overgekomen: Paradise Mining Co (1:25, Christopher Payne), Hook Basin (Gn15, Richard Williams), en de Orange River & Pacific in Fn3 (1:20,23). Er waren veel nieuwe modelbanen uit binnen- en buitenland. Er leek meer smalspoor te zijn dan ooit; de enige normaalspoorbaan die ik bekeken hen was Vallescura uit Italië, met een prachtig gebouwd stadsgezicht.

Yurze Ore Mine door Lucien Eijdems. Foto's en video van Ontraxs onder de knoppen hieronder.

 

Tom Dauben's foto's  

Nationale modelspoordagen, Rijswijk, 17/18 januari 2015

Twee van onze modelbanen waren aanwezig bij de tentoonstelling in Rijswijk: The Corn Mill, van Henk Wust, Derk Huisman en John & Jane Jacobs, en Irgendwo van Gerbrand Haans.

Uit Engeland waren twee smalspoorbanen overgekomen: Sutton Wharf in 1:22.5 van Christopher Payne en Ramma Wood in 0-9 van Simon Andrews. Andere bekende smalspoorbanen uit Nederland: Java 1946 in 0e van Paul de Groot en Mara Harbor van Martin Welberg, een Amerikaanse 0n30 layout. Tevens waren René Paul's 'Herberts Crossing', in 0n30, en Hugo Baart's H0e baan 'De Niggende Saligheyd' aanwezig. Tot slot een groot aantal interessante normaalsporige banen in N, H0 en TT.

The Corn Mill van Henk Wust, Derk Huisman en John & Jane Jacobs. Foto's en video:

  Video 1:     Video 2