Projecten van leden

Michael Staats

Michael Staats was niet alleen actief in smalspoormodelbouw in de schalen H0e en 0, maar ook in normaalspoor in de schalen H0 en 00. Michael was verknocht aan DCC en wist digitale chips in te bouwen in de kleinste H0e locomotieven. Daarnaast was hij lange tijd vrijwilliger bij het Nationaal Smalspoormuseum. Hij bouwde zelfs zijn eigen draisine op 60 cm spoor, met de motor van een grasmaaier.

Helaas is hij in 2017 overleden op 45-jarige leeftijd. Zijn modelbaan naar Saksisch voorbeeld, Daheeme, en een grote collectie smalspoormaterieel is in 2019 door zijn ouders geschonken aan het Nationaal Smalspoormuseum en daar door ons nog in september 2019 tentoongesteld in werkende staat. Daheeme is opgenomen in de collectie van het museum en is met ingang van april 2020 in niet-werkende toestand tentoongesteld, met een vitrine vol modellen op de plaats van de oorspronkelijke fiddle yard.

Zijn motto, op een klein schildje aan de voorzijde van de modelbaan vertoond, was "Saggsn, mei herrliches Heimadland, hier binnsch daheeme," Saksisch dialect voor 'Saksen, mijn prachtige vaderland, hier ben ik thuis.'

Daheeme - fotoalbum  (2014-2019)

Daheeme als museumstuk (2020) 

Video van Daheeme (2019)